Recepty z prepelíc a vajíčok
Čast receptov vola použitá z webu www.greenfarm.szm.sk
Existuje nespočet receptov úpravy prepeličích vajíčok a mäsa prepelíc. Mäso prepelíc je ešte diétnejšie ako mäso morčacie a obsahuje viac zdraviu prospešných prvkov. Najviac receptov pochádza z Francúzska, Číny a blízkeho východu. Počet receptov bude časom pribúdať. Prajeme dobrú chuť!
PREPELICE NA DIVOKO |
4 prepelice, 2 cibule, 12 plátkov slaniny, 2 lyžice hladkej múky, 2dcl červeného vína,
trochu vývaru na podliatie, 3 lyžice oleja, soľ,
divoké korenie (zmes jalovca, nového korenia, celého čierneho korenia a bobkového listu)
Prepelice očistíme, umyjeme, osolíme a naplníme časťou divokého korenia.
Každú z nich zabalíme do troch plátkov slaniny, opečieme na oleji a preložíme do pekáča.
Na výpeku, ktorý nám zostal opražíme na jemno nakrájanú cibuľu a spolu so zvyškom
divokého korenia pridáme k mäsu do pekáča. Pečieme asi 45 minut a priebežne podlievame červeným vínom.
Potom prepelice vyberieme, do výpeku pridáme múku a popražíme dozlatista.
Zalejeme trochou vývaru, vína a trochu povaríme. Odporúčame podávať so zemiakovými kroketami.
PREPELICE NA BRNENSKÝ SPÔSOB |
2 prepelice (roho vývaru, 4 zemiaky (nakrájané na štvrtiny),
1 mesiačik cesnaku (nakrájaný nadrobno), 3 cibul
zkrojené na polovicu s odstránenou chrbticou),
3 lyžice oleja, 100 ml hydinové
e (nakrájané na polovicu), 1 malá lyžička tymiánu, soľ,
2 mrkvy (nakrájané na kolieska), čierne korenie
Prepelice osolíme a okoreníme. Na hlbokej panvici rozpálime olej a prepelice opražíme.
Potom odstránime polovicu oleja z panvice, pridáme cesnak a pražíme 1-2 minuty.
Zemiaky cibuľu a mrkvu rozložíme okolo prepelíc, pridáme vývar a tymián.
Prikryjeme pokrývkou a dusíme asi 25 minut. Podávame so zemiakmi.
Suroviny: 2 prepelice, 2 vajcia, strúhanka, maslo, soľ, petržlen
Postup: Prepelice rozkrojíme na polovice, namočíme do vlažného rozpusteného masla, obalíme v strúhanke, v rozšľahanom vajci a znova v strúhanke. Rýchlo osmažíme na masle. Hotové poukladáme na misu, ozdobíme čerstvým petržlenom usmaženým na masle.KALIFORNSKÉ PREPELICE |
2 prepelice (rozkrojené na polovicu s odstránenou chrbticou), 2 zelené cibuľky (nakrájané nadrobno),
150 ml suchého bieleho vína, 1 lyžička oregána, 1 lyžička bazalky,
1 lyžica masla, 1 lyžica olivového oleja, soľ, čierne korenie, alobal
Prepelice osolíme, okoreníme a posypeme bazalkou a oregánom.
Na hlbokej panvici rozpálime olej, maslo a na miernom plameni opražíme
obidve prepelice (každú stranu asi 4 minuty). Potom ich preložíme na pekáč.
Medzi tým pridáme do výpeku zelené cibuľky, pražíme do mäkka asi 2 minuty,
prilejeme víno a necháme zovrieť. Horúci výpek nalejeme na prepelice, ktoré máme na pekáči.
Ten prikryjeme alobalom a dáme do rozpálenej rúry na 20 minut. Občas podlievame.
Potom odstránime alobal, zvýšime teplotu a pečieme ešte 5 minút.
Podávame so zemiakmi.
Chutný zeleninový šalát s cottagge syrom a prepeličími vajíčkami
Suroviny
- 1 viazaničkareďkovky
- 1 viazaničkajarná cibuľka
- 250 gparadajky cherry
- 1 kspaprika červená
- 1 kscibuľa červená
- 1 ksCottage Cheese
- 10 ksvajcia prepeličie
- trochusoľ
- pokvapkaťolej olivový
porcie
minút
príprava
Postup receptu
Zeleninu nakrájať na kúsky,ktoré vám vyhovujú. Vajíčka uvariť, ošúpať a prekrojiť na polovice, alebo aj štvrťky. Všetkú zeleninu zamiešať, dochutiť podla chuti a pokvapkať olivovým olejom. Naložiť na tanier, ozdobiť cottage syrom a prepeličími vajíčkami. Ja som to podávala s pečivom. A teda kto akú zeleninu ešte doma má, tak nie je na škodu, keď sa pridá.
Japonská a čínska kuchyňa pozná mnoho spôsobov prípravy prepeličieho mäsa a vajec, v tomto smere je pestrý aj jedálny lístok stredozemných štátov (Taliansko,Francúzsko, Grécko). Obľúbeným jedlom z mäsa prepelíc je „prepeličie rizoto", ktoré sa podávalo aj anglickej kráľovnej Alžbete II. počas jej návštevy Japonska.
Suroviny potrebné na prípavu jedla: 1,8 I ryže, rjiäso z 3 prepelíc, 100 g koreňa lopúcha väčšieho, 100 g mrkvy, 100 g hríbov čerstvých alebo máčaných vo vode a 0,18 I sójovej omáčky.
Spôsob prípravy spočíva v povarení mäsa prepelíc 1 hodinu. Po uvarení sa mäso ručne rozdrobí. Z 3 prepelíc sa získa 150 až 180 g mäsa. K bujónu sa pridá sójová omáčka, toto sa s mäsom pomieša a povarí. Niekoľko minút pred uvarením 1,8 litra ryže sa do nej pridá uvedený prívarok a spolu sa dovarí. Po dokonalom rozmiešaní sa jedlo môže podávať. Podľa chuti možno namiesto lopúchového koreňa a mrkvy použiť bambusové výhonky a zelený hrášok.
Ďalším jedlom sú vyprážané vajcia. Po uvarení sa odlúpi škrupina a 3—4 vajcia sa napichnú na ražeň, posypú múkou a vypražia. Pridá sa kapusta, varené zemiaky, mrkva ap. Posyp vajec sójovou múčkou. Uvarené vajcia sa po odlúpaní škrupiny posypú sójovou múčkou, sladenou cukrom. Je to pochúťka najmä pre deti, ktoré toto jedlo s obľubou konzumujú. Veľmi vítanou chuťovou prílohou k pivu je príprava vajec narazených na ražeň spolu s narezanými kúsočkami párkov. Tento pokrm je v Japonsku mimoriadne obľúbený a je to príloha, ktorá vynikajúco ladí s chuťou piva, V japonských pivárňach stoja dva ražne približne 200 jenov, čo je asi 0,9 dolára (cena pred rokom 1980). Toto jedlo si zaiste zaslúži pozornosť aj našich gastronomických a najmä pivárskych reštaurácií. Japonci využívajú prepeličie vajcia aj ako jedlo pre zvýšenie krásy ženy. 5—6 žítkov sa mierne upečie a natrie sa na chlieb.
Polievky s využitím prepeličích vajec sú bežné aj v tých najobyčajnejších jedálňach pre široké vrstvy obyvateľstva. Pripravujú sa tak, že do polievky s rezancami z pohánkovej múky, alebo s jačmeňom sa prikvapká surové prepeličie vajce. Do prázdnych polievok stačia dve kvapky.
Pre čínsku kuchyňu sú výhodné prepeličie vajcia s malými bodkami. Obzvlášť mnoho sa ich spotrebuje na ozdobenie jedál a prepeličie vajcia majú veľkú výhodu v tom, že sú menšie ako slepačie, zmestia sa do malých nádob. 5—6 kusov zvyšuje podľa čínskych názorov estetickú hodnotu jedla ako drahokamy či šperk.
Oden je jedlo pre zimné večery. Prepeličie vajcia sa varia spolu s reďkovkami a koreňom konjakom (diabolský jazyk). Vhodné je pridať aj horčicu a okorenenú pašteku „miso", čo je špeciálna fazuľková príloha. Toto jedlo podľa Japoncov ohrieva telo „zvnútra". Ľahko stráviteľným a lahodným jedlom sú pečené vajcia. Uvarené vajcia sa spolu so škrupinou upečú a takéto vajcia sa môžu konzumovať spolu so škrupinou. Telo takto prijíma dôležitý vápnik v biologicky veľmi hodnotnej podobe. Nepríjemný pocit z jedenia škrupiny je iba na krátky okamžik a je vecou zvyku. Preto väčšina konzumentov škrupinu odlúpi, vajce napichne na ražeň, osolí, namaže fazuľkovou paštekou „miso" a upečie. Japonci jedia takéto vajcia s kúskami keksu. Pečené prepeličie vajcia sú veľmi ľahko stráviteľné, nepokazia žalúdok ani po zjedení väčšieho množstva. S úspechom sme vyskúšali pečené prepelice s plneným bravčovým mäsom. Veľmi dobré boli aj prepelice na ražni, toto jedlo je aj vizuálne veľmi atraktívne.
Z vyradených starších prepelíc sa dá uvariť veľmi chutná polievka. Prepeličie vajcia idú na odbyt najmä cez veľkonočné obdobie, kedy vyfúknutými vajcami sa dajú ozdobovať vŕbové halúzky, ale aj počas celého roka, a to najmä na prípravu obloženej misy, jednohubiek a pod.